Känsligheter - Spy

Det är så sjukt jobbigt att vara gravid när det gäller visa saker. Jag klarar verkligen inte att ta ut hundarna innan jag får kvävnigar och i värsta fall spyr ute om jag inte hinner in. Och det beror på att jag har blivit så känslig för äckliga saker, jag klarar inte av att vara i närheten av när dem gör sina behov och speciellt inte behov två. Jag har till och med spytt när jag gjort mitt andra behov och det är inte bra. Och näsblod klarar jag heller inte av, spyde då när Andreas fick det en gång.

Och nu idag när jag var ute med hundarna strax efter 16.00 så hann jag knappt vara ute med dem i 1 minut innan jag var tvungen att ställa mig och spy som en dåre, snacka om jobbigt. Menmen vad ska man göra? Jag är gravid liksom och det är bara ta och acceptera dem sakerna man är känslig mot som man klarar av innan. Liksom ens känslighet av dofer tillhör graviteten. Och jag är så glad att jag ska få upp leva livets största mirakel när ens barn föds.

Vecka 15

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.



Bild i vecka 15

 

 

 

 

Mage i vecka 15


Vecka 14

 

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.




Bild i vecka 14


Oron

Den oroan som man har som gravid kvinna och som nykomande mamma kan verkligen vara obehaglig. Massa tankar bara snurrar runt i huvudet på än om det barn man väntar.

Man är så rädd för att:
- Få dödlig sjukdom, tex hjärt problem, cancer eller annan allvarlig sjukdom
- Bli misshandlad under gravitetn så att man får missfall
- Plötslig späddbarns död
- Att ens barn ska hamna i fel gäng i sin tonårings period
- Va med i en allvarlig olycka
- M.m.

Visligen är en del saker så långt fram i livet, men man är samtidigt så orolig. Man vill sitt barn det bästa, man vill leva en lycklig familj med mycket skratt och glädje. Och jag som är en så orolig människa för övrigt, och då blir det ännu mera negativa tankar över ens barn som man är så otroligt rädd om. Men jag hoppas på det bästa att jag får ett frisk barn utan någon sjukdom som står mellan liv och död på. Sen är jag bara glad om ungen får kolik, men vilket som är skönt att få slippa också. Men koliken går bort, det gör inte en dödlig sjukdom precis. Sen så är jag så glad att min tur är kommen att få barn. Jag har alltid velat vara ung mamma. Men visst hade det vart skönt att ha skolan klar. Men det kommer fixa sig, det vet jag. Nu har ju jag nått att leva upp till så jag är säker på att mitt liv kommer bli bättre än någonsin!

Pojke eller Flicka?

  POJKE FLICKA
Magens form är: Toppig, utstående mage  Utbredd mage 
     
Pigmentrand på magen:  Lång tydlig rand  Ingen 
     
Babyns hjärtfrekvens är:  Under 140 slag/min.  Över 140 slag/min.
     
Mammans skönhet  Bibehållen skönhet  Flickan tar sin mammas skönhet
     
Halsbränna:  Mycket halsbränna Lite eller ingen halsbränna
     
Babyn hickar:  Lite eller inte Mycket
     
Babyn sparkar:  Mycket Lite mindre
     
På UL håller babyn: Händerna mellan benen Händerna någon annanstans
     
Urinvägsinfektioner: Inga hitills Många
     
Var i magen babyn ligger:  Babyn ligger högt Babyn ligger lågt
     
Befruktningsdagen var ett: Udda datum Jämnt datum
     
Blödande tandkött: Mindre blödande Mycket blödande
     
Utputande navel:  Senare under graviditeten Tidigt i graviditeten
     
Mamman sugen på: Choklad Citron
     
Babyn sparkar: Mycket på höger sida Mycket på vänster sida
     
Mamman illamående: Inte eller lite Mycket
     
Mammans vårtgård är: Starkt avgränsad Mera suddig
     
Håret på mammans ben är: Snabbare växande Normalt växande

Vecka 13

Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med ca 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt. Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.



Bild i vecka 13



 


Ens liv kan verkligen förändras på bara en sekund

Den 24 September förändrades verligen hela mitt liv bara på en sekund och det blev verkligen en chock för mig när jag fick redo på att jag var gravid och skulle få ett barn nästa år. Och gud vad många tankar det var i huvudet då på mig, om jag skulle behålla det eller göra abort. Men det stog klart och tydligt för mig att jag tänker behålla barnet för att göra abort skulle jag aldrig klara av, för mig så skulle det kännas som att döda ens barn som jag har skapat tillsammans med Andreas. Men sen satts ju ännu mera tankar igång när jag hade bestämmt mig och var mera säkert än vad jag någonsin vart tidigare i livet. Och det som beskymrar mig mest är ju ekonomin, men det vet jag att det kommer lösa sig. Jag har min mor som kommer ställa upp till 110% så det är skönt.

Och det idag som jag har räknat ner på bdb är att jag och Andreas var på ultraljud idag där vi fick redo på vilken vecka jag var i, hur långt den var och den beräknade dagen som krabaten ska få se ljuset för första gången. Och allt var bra och det var så skönt att få höra, för det har jag gått och oroat mig mest för. Men aha det är vad jag har räknat ner till och min sitavion i livet som jag är i nu. Men jag är bara glad för det, jag ångrar verkligen inte beslutet på att behålla det. Och nu önskar jag att allt kommer gå bra under gravititen. Och nu varje onsdag kommer jag gå in i en ny vecka. Onsdag som kommer det villl säga den 11 Nov så blir det vecka 14.





Den lilla krabaten i vecka 13 + 5 dagar. Den var 6.6 cm lång och den beräknade dagen han/hon ska föddas är den 18 Maj <3

RSS 2.0